Hiába szed Omega-3 tartalmú készítményeket, 

ha a hatóanyag-tartalom nem éri el a kedvező hatáshoz szükséges szintet. Az Öné vajon megfelelő?

Omega-3

tények és tévhitek

- de melyik?

OMEGA-3

Az Omega-3 zsírsavak nagy része esszenciális zsírsav, amit csak táplálkozással lehet bevinni a szervezetünkbe, hiszen nem vagyunk képesek az előállítására.


Az Omega-3 zsírsavak három legfontosabb formája az EPA, a DHA és az ALA. 


Ezek közül az EPA és DHA az a két esszenciális zsírsav, amelyek megfelelő mennyiségben bizonyítottan hozzájárulnak a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához, a szív megfelelő működéséhez, sőt, a normál vérnyomás fenntartásához is.


TÉNY

TÉVHIT

Sokan a halolajak alternatívájaként emlegetik a lenmagolajat, a repce-, a szója- és a feketecsalánolajat (perilla- vagy kínai bazsalikom olaj), amik szintén tartalmaznak Omega-3-zsírsavakat, nagyrészt alfa-linolénsavat (ALA).


Ugyan az ALA élettani hatásai is kedvezőek, de az ALA az emberi szervezetben csak korlátozott mértékben képes EPA-vá és DHA-vá átalakulni. Így az EPA és a DHA bevitele táplálkozásélettani szempontból kiemelkedően fontos.


Az Omega-3 zsírsavak fogyasztásának pozitív élettani hatása túlmutat a szív- és érrendszer védelmén. Ismert, hogy az anya szervezetéből vagy az anyatejből felvett DHA hozzájárul a magzat és az anyatejjel táplált csecsemő megfe­lelő agyi fejlődéséhez, valamint szemének megfelelő fejlődéséhez. Ehhez azonban már napi 450 mg DHA bevitelre van szüksége a várandós és szoptató anyáknak.


Emellett legalább napi 250 mg DHA napi bevitele felnőttek esetében hozzájárul a normál agyműködés és normál látás fenntartásához is.

Az Omega-3 zsírsavak nem csak a szívet védik

TÉNY

Ha a szív- és érrendszerre kifejtett kedvező hatása miatt szeretnénk Omega-3 zsírsavakat fogyasztani, mindenekelőtt ügyeljünk arra, hogy EPA és DHA zsírsavakat vigyünk be a szervezetünkbe. Az EPA és DHA zsírsavak legfontosabb forrása a halakból kinyert halolaj. 


Fontos  kihangsúlyozni, hogy a kedvező hatást nem a halolajjal, hanem a halolajban található EPA és DHA tartalommal lehet elérni!


A halolaj mennyisége a lényeges

TÉVHIT

Legalábbis étrend-kiegészítők vagy tápszerek esetében, amikor a szükséges EPA és DHA pótlásról kapszulák, olajok bevitelével szeretnénk gondoskodni.


Ezek a termékek ugyanis tisztított halolajat tartalmaznak. Többféle minőségű (EPA+DHA tartalmú) tisztított halolaj létezik, az egészen alacsony koncentrációtól a rendkívül tiszta, prémium minőségig. 


Néhány étrend-kiegészítő termék leírása a hal fajtáját, a kifogás helyét, vagy a halolaj-tartalom mennyiségét emeli az üzenet középpontjába. Valójában a kedvező hatás nem attól függ, hogy az alapanyagot adó halat hol fogták ki és milyen fajtájú, de még attól sem, hogy mekkora a termék halolaj tartalma!


A helyes döntést úgy hozhatjuk meg, ha megbízható forrásból származó terméket választunk, és a termék hatóanyag-tartalmát, az EPA és DHA mennyiségét helyezzük előtérbe!

Az Omega-3 tartalom független a hal fajtájától

TÉNY

Igaz, hogy a szív megfelelő működését már napi 250 mg EPA és DHA bevitele is hatékonyan támogatja. Sajnos sok olyan Omega-3 tartalmú készítmény van a piacon, amely még ezt a mennyiséget is csak több kapszula bevételével biztosítja.


További pozitív hatás eléréséhez azonban jelentősen nagyobb dózisban kell szednünk az EPA és DHA zsírsavakat.

Már alacsony dózis is elegendő

TÉVHIT

Naponta szükséges EPA és DHA mennyiségek:

250mg

a szív megfelelő működéséhez

naponta

2000mg

naponta

3000mg

a normál vérnyomás fenntartásához

naponta

a vér normál trigliceridszintjének fenntartásához

Tudományos kutatásokkal alátámasztott tény, hogy a vér normál triglicerid szintjének fenntartásához napi 2 gramm (2000 mg) EPA és DHA bevitel szükséges, a normál vérnyomás fenntartásához pedig napi 3 grammra (3000 mg) van szüksége a szervezetünknek!


Számoljon utána: az Ön által jelenleg szedett készítményből hány kapszulát kellene szednie ehhez a hatóanyag-mennyiséghez?

Jelentősen több EPA és DHA bevitelre lehet szüksége, mint gondolná

TÉNY

Ön is könnyen ellenőrizheti, hogy a normál vérnyomás fenntartását támogató napi 3000 mg EPA+DHA bevitelt hány kapszula fogyasztásával tudná biztosítani más Omega-3 készítmény esetében.  Előfordulhat, hogy csak 13-15 kapszula tartalmaz ilyen magas hatóanyag-mennyiséget! 


Ha tetszett ez az oldal, ossza meg másokkal is!

Források:

Egészségre vonatkozó állítások forrása: az Európai Bizottság 432/2012/EU rendelete, illetve az Európai Bizottság 440/2011/EU rendelete.


Felhasznált irodalom:

Mori TA. Omega-3 fatty acids and cardiovascular disease: epidemiology and effects on cardiometabolic risk factors. Food Funct. 5; 2004-2019. 2014.

Dietary supplementation with n-3 polyunsaturated fatty acids and vitamin E after myocardial infarction: results of the GISSI-Prevenzione trial. Lancet 354; 447-455. 1999.

Dr. Hancz Csaba: Haltenyésztés, egyetemi jegyzet, Kaposvár, 2007.


Copyright © 2018. BioCo Magyarország Kft.